5.04.2019 kell 12.00 toimub Eesti Asutava Kogu liikmete austamisüritus

Eesti Asutava Kogu liikmete austamisüritus

100 aasta möödumist Eesti Vabariigi esimese demokraatliku esinduskogu valimisest tähistatakse reedel 5. aprillil austusküünalde süütamisega kõikide 120 Asutavasse Kogusse valitud rahvasaadiku sünnikohas.
Narva linnas toimub austamistseremoonia Vaba Loome Keskuses
* (Vabaduse tänav 20) 5. aprillil 2019. aastal kell 12:00.

Asutav Kogu tuli kokku Tallinnas Estonia teatrimajas Jüripäeval 23. aprillil 1919. See on ühtlasi Eesti rahvaesinduse, Riigikogu sünnipäev.

Asutava Kogu valimised toimusid 5.-7. IV 1919 kõikjal Eestis üldise ja ühetaolise hääleõiguse alusel ning salajasel valimisel proportsionaalsuse põhimõttel. Valimisõigus oli mõlemast soost vähemalt 20-aastastel kodanikel. Asutav Kogu oli esimene Eesti rahva poolt otsevalimistel valitud rahvaesindus. Tema põhiülesandeks oli põhiseaduse väljatöötamine ja vastuvõtmine – ja sellega tuldi edukalt ka toime. Asutav Kogu tegutses Eesti rahvaesinduse ja seadusandliku võimuna 23. aprillist 1919 kuni 20. detsembrini 1920. Asutava Kogu ülesanne oli luua Eesti riigile alus, võtta vastu põhiseadus ja maaseadus.

Narva kandis on sündinud kaks Asutava Kogu liiget, Eduard Säkk ja Robert Astrem.

*Üritusel osalemine on tasuta

Ürituse korraldaja Narva Linnavalitsuse Kultuuriosakond
info tel 3599229